De boerderij

Een meer divers bedrijf dan dat van ons is, denk ik, moeilijk te vinden in België.
Hendrik is er bijzonder trots op en doet elke tak met veel liefde.

Koeien & Schapen


De beesten, toch wel de grootste liefde van Hendrik, zijn maar een klein stukje van het bedrijf. Af en toe komt de twijfel naar boven 'Gaan we ze nog houden? Doen we ze niet beter weg?'. Wel, als je denkt het grote geld te verdienen met wat koeien en schapen ben je grondig mis. Daarvoor moet je het dus al zeker niet doen. Maar Hendrik en mijn schoonvader krijgen het niet over hun hart om de beesten weg te doen. 

Wij kweken dus Belgisch Wit-Blauw. Betere kwaliteit van vlees ga je echt niet vinden. Wat ik leuk vind aan ons bedrijf is dat de kalfjes hier geboren worden, de stieren worden zelf afgemest en de vaarzen worden opgekweekt om op hun beurt zelf weer kalfjes te geven. Het is dus een gesloten kringloop waardoor we de kwaliteit kunnen garanderen. Wij weten vanaf dag 1 wat de beesten te eten krijgen, of ze ziek zijn geweest, ...




Daarnaast lopen er hier ook heel wat schapen rond. Een uit de hand gelopen hobby noemt Hendrik het. Maar afscheid nemen van zijn schapen kan hij (voorlopig) nog niet. Ieder jaar opnieuw - als ze moeten lammeren - vloekt hij wel eens heel hard als hij voor de zoveelste keer 's nachts uit zijn bed moet. Elk jaar opnieuw komt hetzelfde zinnetje naar boven "En nu gaan ze weg, ik ben het beu!". Tot als de lammetjes er dan effectief zijn en vrolijk rondhuppelen. Geen haar op zijn hoofd dat er dan nog aan denkt al zijn schapen weg te doen.


Op het veld...


Daarnaast bewerken we wat grond. Met een heel areaal aan teelten: suiker- en voederbieten, maïs, ruwvoer, tarwe, gerst en aardappelen. 
Een deel hiervan dient als voer voor onze eigen beesten, een gedeelte gaat naar handelaars en fabrieken en van de aardappelen is het grootste stuk bestemd voor onze hoevewinkel.

We zetten ieder seizoen een 5-tal rassen. Eén of meerdere vroege rassen (Allegria, Frieslander, ...), twee vastkokende (Nicola en Gold Marie - een nieuwe soort!) en twee bloemige soorten (Bintje en Desirée - met de rode schil).




Hendrik brengt heel wat tijd door op zijn tractor om de gronden te bewerken en ervoor te zorgen dat de teelten goed groeien. Wij streven naar 'natuurinclusieve' landbouw. Een term die in Nederland al goed bekend is. Dat wil zeggen dat we niet biologisch werken maar wel zoveel mogelijk met de natuur samenwerken om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. We proberen te zoeken naar natuurlijke oplossingen voor ziekten en plagen en zetten maximaal in op nuttigen.

Het fruit




Een groot deel van het bedrijf draait rond het telen van appels, peren en in mindere mate kersen. Ook hier proberen we 'natuurinclusief' te werken. We passen een gefaseerd maaibeheer toe, plaatsten bijenhotels om wilde bijen aan te trekken, proberen zoveel mogelijk nuttigen naar de plantage te lokken, hebben aandacht voor roofvogels om muizenplagen te weren, ... 

Deze tak alleen bezorgt Hendrik al een voltijdse job. Jarenlang hield hij zich hier ook het meest mee bezig. Mijn schoonvader bekommerde zich meer om de akkerbouw. Sinds een jaar of twee merk ik dat Hendrik stilaan toch meer met akkerbouw bezig is en de bespuitingen in fruitteelt terug overlaat aan zijn vader. Tijdens de pluk neemt Hendrik wel opnieuw het voortouw. Hij regelt alles met en voor het personeel. En staat elke dag mee in de boomgaard om appels of peren te plukken. Naast zijn andere taken voor het vee of de akkerbouw. Na twee maanden zeer intensief werken (lees 7/7, van 7u 's ochtends tot 22u - 23u 's avonds - nee, ik overdrijf niet), is Hendrik pompaf en is het vaak ook nodig wat extra aandacht te geven aan ons twee en ons gezin. 

De hoevewinkel


Naast al deze activiteiten is er ook al jaar en dag een hoevewinkel aan de boerderij. Ik denk dat we ondertussen aan de derde generatie zitten. Ik vind dit een enorme troef. Van de boer op het bord! Het concept van de hoevewinkel is al bijna 60 jaar hetzelfde. Een schuur, patatten op een palet, appels in de kist en een bel aan de gevel. 

Als we eindelijk de overname rond hebben, zou ik graag de hoevewinkel wat uitbouwen. Ik zit boordevol ideeën. Misschien niet allemaal even realistisch, maar ik kan niet wachten er aan te beginnen. 

Reacties

Populaire posts