Een sms van de koe

Er zijn weer verschillende koeien die op kalven staan. En dan krijgen wij twee keer per dag een sms-bericht van de koe. Telkens als ik dat tegen mensen zeg, moeten ze lachen.
Ik heb er zelfs een speciale ringtone voor, zodat ik onmiddellijk weet dat het bericht van de koe komt.
Eigenlijk wel heel gemakkelijk, ze laat ons weten wanneer ze moet kalven.

Hendrik en ik zijn hele goede slapers, zo goed zelfs dat we niet uit ons bed kunnen. (Godzijdank hebben onze kinderen die genen ook doorgekregen) 's Nachts opstaan om te checken of de koe nog niet moet kalven, was dus steeds een marteling voor Hendrik. Hij deed echt zijn best maar het gebeurde toch alsmaar meer dat hij door zijn nachtelijke wekker sliep. Het risico dat er iets met de koe of het kalfje zou gebeuren werd hierdoor te groot. En toen leerden we een systeem kennen dat ons via SMS op de hoogte kan brengen hoe het met de koe gesteld is.

Wij kweken Belgisch Wit-Blauw, koeien met extra dikke billen. Het is dus onmogelijk voor hun om natuurlijk te bevallen. Alle kalfjes moeten via keizersnede geboren worden en het is dus cruciaal dat we er op tijd bij zijn. Het systeem dat we nu gebruiken, werkt op basis van temperatuur. Iets voor de vermoedelijke bevallingsdatum krijgen de koeien een thermometer. Tweemaal per dag krijgen we een bericht met de temperatuur van de koe. Hoe dichter bij de bevalling hoe hoger die is, blijkbaar. En als het dan echt zo ver is, zakt die ineens een graad. De box verbonden aan de thermometers houdt de temperaturen bij en kan op basis daarvan een melding sturen "kalving verwacht binnen 48u". Tot nu toe was dit altijd vrij correct. Als de koe dan de thermometer heeft uitgestoten omdat de bevalling echt op gang is gekomen, krijgen we ook een bericht en is het tijd om de veearts te bellen en het kalfje uit de buik te halen.




Reacties

Populaire posts