Op oorwormenjacht!

Een gezinsuitstap zoals een ander... samen gezellig oorwormen vangen in de plantages.




Zoals ik hier al verteld heb, wil Hendrik heel graag 'natuurinclusief' werken. Hij vindt het heel belangrijk om zoveel mogelijk met de natuur mee te werken. Hij zoekt steeds naar natuurlijke vijanden van plagen en milieuvriendelijke oplossingen voor ziekten. Dat lukt jammer genoeg niet altijd, vandaar dat wij ook nog gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Maar we proberen dit tot een minimum te beperken voor zowel de natuur als onze portemonnee.

En daardoor belanden wij dus op een avond met ons viertjes in onze perenplantage om oorwormen te vangen om in een andere plantage uit te zetten. De oorworm is een natuurlijke vijand van de perenbladvlo. Een zeer welgekomen gast dus! Hendrik probeert het in de boomgaard zo aangenaam mogelijk te maken voor deze en andere nuttige soorten. Hij heeft op verschillende plaatsen potjes met stro en bundels met bamboe voorzien. Een ideale schuilplek voor oorwormen. 



Zo'n bamboebuisjes zijn trouwens niet alleen nuttig voor oorwormen. Ze zijn ook het ideale hotel voor wilde of solitaire bijen. Op verschillende plaatsen in de boomgaard hebben we zulke kasten met bamboestengels gehangen. In die buisjes leggen metselbijen hun eitjes in aparte 'kamertjes' ze metsen het dicht en volgend voorjaar komen de kleintjes uit de buisjes.

Je weet het of je weet het niet, maar het gaat niet goed met de bijen. Ze kunnen alle hulp goed gebruiken. Mocht je dus zelf een beetje plaats hebben in je tuin, hang er dan zeker ook eentje op. Of neem gewoon een blok hout en boor er een paar gaatjes in. Daar vertoeven de wilde bijen ook graag in. Vergeet dan zeker niet om ook wat voedsel voor de bijen te voorzien. In de boomgaard doen we dat door aan gefaseerd maaien te doen. We maaien niet iedere rij, maar slaan er telkens 1 of 2 over. Bij de volgende maaibeurt, maaien we dan een andere rij en laten we de eerst gemaaide terug verder groeien. Hoewel we wel eens de opmerking krijgen dat onze plantages niet 'proper' zijn, is dit echt wel de makkelijkste manier om nuttigen te lokken. Door minder te maaien, kunnen onder andere paardenbloemen goed groeien en vinden de bijen daar voedsel. Als er wat meer plaats is, kunnen er ook bloemenstroken aangelegd worden. We hebben er alle baat bij het deze beesten zo aangenaam mogelijk te maken, want zonder lukt het gewoon niet.

Terug naar onze jacht. Het was een geslaagde expeditie. We vonden heel veel oorwormen en de meisjes hebben zich ook goed geamuseerd in de boomgaard. Win-win dus!

Reacties

Populaire posts